Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστα Καδή στη συνέντευξη Τύπου για την 9η Υπουργική Σύνοδο της UNECE για το Περιβάλλον στην Ευρώπη
Διακεκριμένοι καλεσμένοι,
Κυρίες και κύριοι,
Πριν αρχίσω, επιτρέψτε μου να καλωσορίσω όλους εσάς και να σας ευχηθώ μια ευχάριστη διαμονή στην Κύπρο.
Με μεγάλη ικανοποίηση βρισκόμαστε εδώ σήμερα, στην έναρξη της Ένατης Υπουργικής Συνόδου της Οικονομικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη «Περιβάλλον για την Ευρώπη». Φιλοδοξία μας είναι αφενός να διεξαχθεί επιτυχώς η Σύνοδος και αφετέρου να παραδώσουμε αποτελέσματα, τα οποία θα ενισχύσουν τις προσπάθειες των κυβερνήσεων, των οργανισμών, των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, της βιομηχανίας και άλλων εμπλεκόμενων φορέων της πανευρωπαϊκής περιοχής για αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος και υποστήριξη της ανάπτυξης βιώσιμων, ανθεκτικών και χωρίς αποκλεισμούς κοινοτήτων.
Είναι μεγάλη τιμή για την Κύπρο να φιλοξενεί αυτή τη Σύνοδο που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην περιοχή της Μεσογείου. Καλωσορίζουμε σήμερα τους Υπουργούς Περιβάλλοντος, Παιδείας, Υποδομών, Τουρισμού, Εξωτερικών, καθώς και συμμετέχοντες από τη Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και την Ασία και φυσικά την Ευρώπη.
Το σκεπτικό πίσω από τη διευρυμένη πρόσκλησή είναι ότι οι περισσότερες περιβαλλοντικές προκλήσεις είναι κοινές. Ο βασικός στόχος είναι επίσης κοινός: να επιτύχουμε πλήρως τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης της ατζέντας των Ηνωμένων Εθνών μέχρι το 2030.
Ο πρώτος θεματικός τομέας του Συνεδρίου επικεντρώνεται στις βιώσιμες υποδομές. Ο πράσινος χαρακτήρας της οικονομίας με επενδύσεις σε βιώσιμες υποδομές γίνεται όλο και πιο σημαντικός σε αυτήν την εποχή της οικονομικής, περιβαλλοντικής, κλιματικής και κοινωνικής κρίσης που διανύουμε. Πρέπει να υιοθετήσουμε συστημικές προσεγγίσεις, περιλαμβάνοντας το κύκλο ζωής από τα πρώτα στάδια του σχεδιασμού της υποδομής και να επενδύσουμε σε λύσεις που βασίζονται στη φύση. Αυτή η προσέγγιση θα ελαχιστοποιήσει τις πιθανές περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την ανάπτυξη υποδομών και την εντατική χρήση πόρων, ενώ ταυτόχρονα θα διασφαλίσει την ευθυγράμμιση μας με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης.
Οι περιβαλλοντικές προκλήσεις του τουριστικού τομέα θα συζητηθούν στη δεύτερη θεματική περιοχή της Συνόδου. Χώρες τουριστικού προορισμού, όπως η Κύπρος, αντιμετωπίζουν πρόσθετες περιβαλλοντικές προκλήσεις, ειδικά στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων. Η υιοθέτηση της έννοιας της κυκλικής οικονομίας σε όλους τους οικονομικούς τομείς, και ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού, και η μετάβαση των επιχειρηματικών μοντέλων από γραμμικά σε κυκλικά, δημιουργούν πρόσθετες ευκαιρίες ενισχύοντας την κυκλική οικονομία. Στις σχετικές συνεδρίες κατά τη διάρκεια της Συνόδου θα συζητηθούν τρόποι υποστήριξης της τουριστικής βιομηχανίας ως κύριου μοχλού οικονομικής ανάπτυξης, ενώ θα αναζητηθούν συνεργασίες μεταξύ ενδιαφερόμενων για την υιοθέτηση τουριστικών μοντέλων κυκλικής οικονομίας.
Πριν ολοκληρώσω, θα ήθελα να ευχαριστήσω την κ. Olga Algayerova, την Εκτελεστική Γραμματέα της Οικονομικής Επιτροπής για την Ευρώπη και να αναγνωρίσω το τεράστιο έργο που ανέλαβε όλη η ομάδα της Επιτροπής. Εκτιμούμε πραγματικά την εξαιρετική συνεργασία τους με την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω τον συνάδελφό μου, Υπουργό Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, την ομάδα του Υπουργείου του, την ομάδα μου και όλα τα εμπλεκόμενα Υπουργεία, κυβερνητικούς οργανισμούς και εταιρείες του ιδιωτικού τομέα της Κύπρου καθώς και τους εθελοντές μας που εργάστηκαν σκληρά για την πραγματοποίηση αυτού του Συνεδρίου.