Αειφορία ως αέναη διαδικασία και η Κύπρος που μπορεί
Οι τρόποι συνεργασίας των χωρών και των διεθνών οργανισμών
Συναντήσεις Υψηλού Επιπέδου αλλά και διμερείς συναντήσεις με άξονες τους υπουργούς Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομο Προδρόμου και Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστα Καδή, βρέθηκαν στο επίκεντρο των εργασιών της δεύτερης μέρας της 9ης Υπουργικής Συνόδου της Οικονομικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών, με θέμα το «Περιβάλλον για την Ευρώπη», που πραγματοποιείται στο Συνεδριακό Κέντρο ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ στη Λευκωσία.
Στα ζητήματα της Παιδείας, έγινε σε βάθος συζήτηση της στρατηγικής που υιοθετήθηκε χθες για την εκπαίδευση και την αειφόρο ανάπτυξη 2021-2030. Στόχος ήταν να εντοπιστούν οι τρόποι που οι χώρες μπορούν να μετέλθουν για να συνεργαστούν καλύτερα και να συμβάλουν αποτελεσματικά στην υλοποίηση της στρατηγικής, και η ανάπτυξη των διμερών συνεργασιών μεταξύ χωρών και διεθνών οργανισμών.
Στις συναντήσεις των υπουργών Παιδείας που ήταν συνέχεια της χθεσινής υπουργικής διακήρυξης οπότε και είχε τεθεί επί τάπητος το νέο σχέδιο στρατηγικής της UNECE, σήμερα συζητήθηκαν τέσσερις πυλώνες:
- ποιότητα εκπαίδευσης
- ψηφιακή Τεχνολογία
- ολιστική σχολική προσέγγιση
- επιχειρηματικότητα και αειφορία
Ορίζοντας υλοποίησης είναι το έτος 2030. Η Κύπρος η οποία ως φιλοξενούσα και προεδρεύουσα έγινε δέκτης επαίνων για το υψηλό επίπεδο διοργάνωσης μιας τόσο απαιτητικής διεθνούς Συνόδου, βρίσκεται όπως τονίστηκε εμφαντικά από αξιωματούχους χωρών σε θέση να συνδράμει και να αναδειχθεί ουσιαστικά. Από τη συζήτηση αναδύθηκε η ορθότητα της εκπαίδευσης για την αειφόρο ανάπτυξη, η οποία, τονίστηκε ότι θα πρέπει να καταστεί μια αέναη διαδικασία.
Πολίτες και ΜΚΟ και αποφάσεις
Ο υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής είχε σήμερα συνάντηση με εκπροσώπους του ΕΕΒ. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας ήταν κα. Patrizia Heidegger, Γενική Γραμματέας. Το ΕΕΒ είναι το μεγαλύτερο δίκτυο περιβαλλοντικών οργανώσεων στην Ευρώπη και αποτελείται από 180 περιβαλλοντικές οργανώσεις πολιτών από 38 χώρες, εκπροσωπώντας περίπου 30 εκατ. μέλη και υποστηρικτές.
Στα πλαίσια της εν λόγω συνάντησης συζητήθηκαν θέματα συμμετοχής της κοινωνίας των πολιτών και των ΜΚΟ στις αποφάσεις σε σχέση με το περιβάλλον καθώς και θέματα πρόσβασης στην περιβαλλοντική πληροφόρηση και δικαιοσύνη. Τέθηκαν επίσης τα πιο σημαντικά περιβαλλοντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη σήμερα, μαζί και η Κύπρος, όπως η διαχείριση των αποβλήτων, η ενεργειακή κρίση και η χρήση ΑΠΕ, η προστασία και διαχείριση της φύσης και βιοποικιλότητας και το κυκλοφοριακό.
Ο κ. Καδής ενημέρωσε την αντιπροσωπεία ότι στην Κύπρο, είναι πλέον θεσμοθετημένη η συμμετοχή των ΜΚΟ με ειδικές πρόνοιες στις σχετικές νομοθεσίες, και οι θέσεις τους λαμβάνονται σοβαρά υπόψη πριν παρθούν τελικές αποφάσεις. Επιπρόσθετα, η κοινωνία των πολιτών παίζει σημαντικό ρόλο στην αποδοχή ή απόρριψη ενός έργου, οπόταν υπάρχει ολοκληρωμένη ενημέρωση από τα αρχικά στάδια σχεδιασμού.
Έγινε επίσης ενημέρωση για τις προσπάθειες της Κύπρου, τόσο μέσω εφαρμογής νομοθεσιών όσο και από συγχρηματοδοτούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα για ολοκληρωμένη διαχείριση των αποβλήτων και την εφαρμογή των αρχών της κυκλικής οικονομίας.
Η Σύνοδος στην οποία μετέχουν περί τους 70 υπουργούς και εκατοντάδες σύνεδροι θεωρείται εξαιρετικής σημασίας για την αειφόρο περιβαλλοντική ανάπτυξη, καθότι οι διακηρύξεις της αποτελούν, διαχρονικά, σημείο αναφοράς για τη διαμόρφωση των σχετικών εθνικών πολιτικών των χωρών που συμμετέχουν.